7 Mart 2009 Cumartesi

T.B.M.M. Tutanaklarından

Dönem:22 Cilt:37 Yasama Yılı:2 39. Birleşim 7 Ocak 2004 Çarşamba

...

6. - Edirne Milletvekili Necdet Budak'ın, Enez balıkçı barınağının düzenlenmesi çalışmalarına ilişkin Turizm Bakanından sözlü soru önergesi (6/345) ve yazılı soruya çevrilmesi nedeniyle konuşması

BAŞKAN - Soruyu cevaplandıracak Sayın Bakan?.. Yok.

Bu soru, üç birleşim içerisinde cevaplandırılmadığından, İçtüzüğün 98 inci maddesinin son fıkrası uyarınca yazılı soruya çevrilecektir; önerge gündemden çıkarılmıştır.

Sayın Budak, söz istiyor musunuz efendim?

NECDET BUDAK (Edirne) - Evet Sayın Başkan.

BAŞKAN - Buyurun, Sayın Budak.

NECDET BUDAK (Edirne) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Enez İlçesi balıkçı barınağının yat limanına dönüştürülmesiyle ilgili sorum cevaplandırılmadığından söz hakkı doğmuştur; bu nedenle söz aldım; bütün Genel Kurulu saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

Burada, soru önergeleriyle hükümete yönlendirdiğimiz sorulara, açıkçası, genellikle, geçiştirici ya da yuvarlak cevaplar veriliyor. Biz, bunları yerel basına gönderiyoruz. Yerel basın da bu verilen cevaplardan tatmin olmuyor; bu sefer, tekrar aynı sorular bize geliyor. Biz, bunları tekrar burada gündeme getiriyoruz; ama, hiçbir sonuca ulaşamıyoruz.

Ben, buradan bir öneride bulunmak istiyorum. Muhalefet partisi milletvekilleri olarak bizlerin sunmuş olduğu bu önergeleri, ilgili bakanlık ya da İktidar Partisi milletvekilleri ya da o bölgenin milletvekilleri ciddîye alır ve bu projeleri gerçekleştirme yönünde adım atarlarsa, partilerine ve ülkeye katkıları olur ve kredi de onların olur.

Bakın, bu Enez İlçesiyle ilgili önergemde şu var: Enez Saros Körfezi, dünyanın en temiz körfezi ve yat limanı olması bakımından dünyadaki beş altı yerden biri ve 20 dakikalık bir feribot seferiyle, Dedeağaç'a gidip gelinebilecek bir yer. Burada, 100 000-150 000 yatın konaklayabileceği bir liman var. Burada 400 000-500 000 dönümlük düz bir arazi var ve tatlı su var. Burası, golf sporu için, artı, doğa sporları için çok uygun bir yer. Burası askerî yasak bölge olduğu için, bu alanı kullanamıyoruz ve bu projeyi gerçekleştiremiyoruz. İtalyanlar ise, bu bölgeden yer satın alıyorlar, yazlık yerler satın almaya başladılar. Burada, yaptığımız hesaplamalarda, 3 000 ilâ 5 000 kişiye istihdam olanağı var.

Yine, aynı şekilde, İpsala sınır kapısına 20 kilometrelik bir yol var. Bu yol yapıldığı takdirde, turistler, 120 kilometrelik yol yerine 20 kilometrelik bu yolla Enez'e ulaşabilecekler.

Yine, iki gümrük kapısı arasında 170 kilometre mesafe olduğundan, Enez balıkçı barınağındaki alanda sınır ticareti olmuyor; çünkü, burada, gümrük kapısı varmış, 1980 yılında bu kapı kapatılmış, faal değil ve karşısında, nüfus yoğunluğunun olduğu bir Yunan şehri var; fakat, iki kapı arasında mesafe çok fazla olduğundan ve mevcut kapıların karşısında Yunanistan'ın büyük şehirleri olmadığından, sınır ticaret kapasitesi çok düşük. Eğer, biz, sadece buradaki gümrük kapısını -Bodrum'da olduğu gibi- açar ve birkaç memur görevlendirirsek ve yat limanını özelleştirme yoluyla bu bölgeye açarsak, 3 000 ilâ 5 000 kişiye istihdam olanağı çıkar.

Buradan, ben, bölge milletvekili olarak, muhalefet partisi milletvekili olarak, bu projenin, hükümet tarafından, bakanlık tarafından değerlendirilmesini talep ediyorum; umarım, dikkate alırsınız. Yaparsanız, bölge için çok büyük faydası olacağını düşünüyorum.

Biz, Edirne'de, 3'ü Cumhuriyet Halk Partisinden, 1'i Adalet ve Kalkınma Partisinden olmak üzere 4 milletvekiliyiz. Bölgede, bizleri, İktidar Partisi milletvekilleri olarak gördükleri için, o kadar çok sorun geliyor ki... Biz, İktidar Partisi milletvekili arkadaşımıza da aktarıyoruz; ama, yeterli gelmiyor.

Bütün bu projeleri, buradaki milletvekillerine de tekrar sunuyorum: Askeri yasak bölgenin kaldırılması, gümrük kapısının açılması, feribot seferlerinin düzenlenmesi, İpsala Gümrük Kapısı ile Enez arasındaki 20 kilometrelik yolun yapılması.

Herkese saygılar sunuyorum. (Alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Budak.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MALİYE BAKANI KEMAL UNAKITAN (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli üyeler; Sayın Feramus Şahin tarafından Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza sorulan sözlü soruyu cevaplandırmak üzere huzurlarınıza gelmiş bulunuyorum.

Bu arada -biraz önce kürsüde konuşma yapan Edirne Milletvekili Sayın Necdet Budak dile getirdiler- Enez balıkçı barınağının düzenlenmesi, Dedeağaç'la olan bağlantısının kurulması, oranın bir balıkçı barınağından ziyade yat limanı gibi bir görev görmesi, bu bağlantı yolunun yapılması ve oradaki gümrük kapısının açılmasıyla ilgili olarak bizim çalışmalarımız devam ediyor; onu, ben, bilgi olarak arz edeyim. Ben, Edirne Milletvekili değilim; ama, Edirneli bir Bakanım. Bunu, hemşerilerim için de yapmak, takip etmek durumundayız. İlgili bütün milletvekili arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Gümrükler Genel Müdürlüğünce orada gerekli incelemeler yapıldı, onlar da olumlu bakıyorlar. İnşallah, kısa zamanda orayı da programa alırız, oradaki kapıyı açarız.
Şimdi, Enez'deki balıkçı barınağıyla ilgili olarak, ben, hem Kültür ve Turizm Bakanıyla direkt olarak konuşacağım ve hem de bu konunun takipçisi olacağım. İnşallah, kısa zamanda, düşünülen o güzel projeleri hayata geçiririz; çünkü, bölge için hakikaten çok önemli; hem turizm için önemli hem Yunanistan'dan fazla kişinin gelmesi açısından, döviz girdisi bakımından çok önemli. Bunu takip ediyoruz ve bundan sonra, sizin söylediğiniz diğer hususlarda da takip edeceğiz. Bir şeyiniz varsa, tekrar, benimle irtibat kurabilirsiniz, ben sizi bilgilendiririm.

Kaynak: T.B.M.M. Tutanak Dergisi

Hiç yorum yok: